Kompostoi käymäläjäte hyötykäyttöön

Käymäläjäte tulee kompostoida ennen kuin sen voi käyttää maanparannuksessa. Kompostointi järjestetään siten, että kompostista ei pääse valumaan nesteitä maahan.

Käymäläjäte puutarhajätteiden sekaan

Käymäläjäte soveltuu erinomaisesti kompostoitavaksi puutarhajätteen seassa. Ravinnepitoiset käymäläjätteet tasapainottavat hiilipitoista ja kuivaa puutarhajätekompostia. Suljetussa kompostorissa sadevedet eivät pääse huuhtelemaan kompostin ravinteita.

Käymäläjätekompostorin pohjalle laitetaan reilu eli noin 20—30 cm:n kerros risuhaketta tai muuta kuiviketta. Tämän jälkeen lisätään kerroksittain käymäläjätettä ja kuiviketta tai puutarhajätettä. Käymäläjäte peitetään aina heti kuivikkeella.

Käymäläjätettä tulee kompostoida vuoden verran, minkä jälkeen sitä on turvallista käyttää puutarhassa maanparannukseen. Mikäli käymäläjätettä kompostoidaan avokompostissa, se tulee peittää kunnon kerroksella puutarhajätettä tai kuiviketta. Kuivakäymälästä tyhjennettävien käymäläjätteiden kompostoitumisaste riippuu paljon käymälätyypistä.

Suotoneste on ylimääräistä nestettä

Kuivakäymälän pohjalta eroteltua, käymäläjätteeseen imeytymätöntä ylimääräistä nestettä kutsutaan suotonesteeksi. Myös talousjätekompostorissa muodostuvaa ylimääräistä nestettä nimitetään suotonesteeksi.

Nesteissä on parhaat ravinteet

Virtsa ja suotoneste ovat oivallisia typpilannoitteita puutarhassa käytettäväksi. Koska virtsa on sinällään steriiliä, sitä on turvallista käyttää sellaisenaan tai vedellä laimennettuna nurmikon, koristepensaiden ja perennojen lannoitteeksi.

Levitä pilvisenä kevätaamuna tai -iltana

Keväällä peruslannoituksen yhteydessä virtsaa voi käyttää myös kasvimaalle, mutta kasvukaudella sitä ei tule levittää lehtivihanneksille. Kasvillisuudelle virtsaa ei levitetä enää syksyllä, ettei häiritä monivuotisten kasvien valmistautumista talveen.

Turvallinen laimennussuhde on 1:5, eli yksi litra laimennetaan viiteen litraan vettä. Laimentamatonta virtsaa voi myös käyttää, mutta levitysalue tulee kastella huolellisesti lannoituksen jälkeen.

Levitys on parasta tehdä pilvisellä säällä aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Typen haihtuminen ja hajuhaitat ovat tällöin pienimmät.

Reilu litra virtsaa neliölle

Kasvukauden aikana kotipuutarhassa voi käyttää 1—1,5 l/m2 laimentamatonta virtsaa. Virtsan määrä riippuu käymälän käyttäjämäärästä sekä käyttöasteesta. Yhden henkilön virtsamäärä on vuorokaudessa 1—1,5 l, eli noin 450 litraa vuodessa. Käymälöistä, joista nesteet kerätään käymäläsäiliön pohjalta, nestettä kertyy suhteessa vähemmän kuin istuimessa erottelevista.

Tätä suotonestettä tulee käyttää vain koristekasveille sen sisältämien käymäläjätteen mikrobien vuoksi. Suositeltu varastointiaika ennen käyttöä on noin vuosi.

Pienillä määrillä kompostoituminen nopeammaksi

Suotonesteen tai vähäiset määrät virtsaa voi hyödyntää myös puutarhakompostorissa typpilähteenä, jolloin puutarhajätteen kompostoituminen nopeutuu. Kompostin pinta tulee peittää kuivikkeella tai puutarhajätteellä nesteen lisäyksen jälkeen.